2021-12-29 08:20:01• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye Románia kenyérnagyhatalma

Képünk illusztráció.  forrás: commins.wikimedia.org
Képünk illusztráció. forrás: commins.wikimedia.org

Novemberben Románia szerte mintegy 457 tej- és húsfeldolgozó üzemet tartottak számon, melyek néhány tonnától akár több száz tonnáig terjedő mennyiségű terméket is elő tudnak állítani naponta. A kenyérgyárak - beleértve a kisebb pékségeket is - száma 1930, tojáscsomagoló üzemből pedig pontosan 146-ot jegyeztek az országban.

A Ziarul Financiar összesítése szerint a legtöbb húsfeldolgozó üzem, szám szerint 19 Suceava megyében működik, de Ilfovban is van 17, Prahovában pedig 16. Suceava azonban nem csak a hús-, hanem a tejfeldolgozásban is élen jár, ugyanis e megyében található a legtöbb tejtermékekkel foglalkozó gyár. A tejgyárak top 3-as ligájába Maros megye került még be 12 üzemmel, illetve Hargita 10-zel.


Szatmár megye kenyérgyártásban tűnik verhetetlennek, ugyanis nem kevesebb mint 171 helyszínen zajlik kisebb-nagyobb tételben kenyérkészítés. Bukarest jóval lemaradva, 126 egységgel a második, Temes pedig 114 kenyérgyárral és pékséggel a harmadik. Ami a tojáscsomagoló üzemeket illeti, Maros megye 15-tel vezeti az országos listát, majd következik Máramaros 9 egységgel, a harmadik helyen pedig Olt és Brassó megye állnak 8-8 üzemmel.


A Ziarul Financiar elemzői a számadatok ismertetése mellett felhívták arra is a figyelmet, hogy néhány megyében, ahol cégóriások működnek, kistermelői rendszer már nem épült ki, ehelyett több alapanyag-gyűjtőpontot üzemeltetnek, a gazdák pedig közvetlenül, centralizáltan adhatnak túl a termékeiken. A szaklap Kovászna megyét említi példaként, ahol a kb. 250 millió lejes bevétellel rendelkező Covalacton kívül csak egyetlen feldolgozó üzem van, viszont a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság adatai szerint rengeteg átvevőpont áll a termelők rendelkezésére.


Vannak azonban kevésbé fejlett megyék is. A szomszédos Szilágyban csupán egyetlen húsfeldolgozó üzemet és egy tejgyárat tartanak nyilván, és tojáscsomagolással is csupán egy cég foglalkozik. Krassó-Szörény, Dolj és Olt megyékben még ettől is gyengébben áll a helyi élelmiszeripar, hiszen tejfeldolgozó üzemből egy sincs e területeken.


A Ziarul Financiar összesítése szerint egyébként Szatmár megyében a 171 kenyérgyár és pékség mellett van 10 hús- és 4 tejfeldolgozó üzem, valamint 7 tojáscsomagoló egység is, ezzel megyénk országos viszonylatban is az élmezőnybe tartozik.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: